An elevated CO2 – nitrogen model shows the role of starch in the baking quality of winter wheat
- Beschreibung
Increased CO2 concentration in the atmosphere is a result of climate change
CO2 and N influence the baking quality by changing the protein content and protein composition (Dier et., 2020).
The role of starch on baking is less known.
CO2 and N are recently reported to influence starch biosynthesis and structural properties (Zhang et al., 2021).
The experiment aims at examining the physiochemical properties of starch and the corresponding flour.
References:
Dier, Markus, et al. "Elevated atmospheric CO2 concentration has limited effect on wheat grain quality regardless of nitrogen supply." Journal of agricultural and food chemistry 68.12 (2020): 3711-3721.
Zhang, Xudong, et al. "Mineral nutrients and crop starch quality." Trends in Food Science & Technology 114 (2021): 148-157.
- Beschreibung des interdisziplinären Teils des Projekts
- Interdisciplinary of Agriculture and Food science
- Projektzeitraum
- Wintersemester 2024/2025
- Bewerbungszeitraum
- 14. bis 28.10.2024
- Durchführung
- semesterbegleitend
- Studienfach
- offen für alle Studienfächer
- Betreuende
- Dr. Xudong Zhang
- Institut
- Institut für Kulturpflanzenwissenschaften (340) (Qualität pflanzlicher Erzeugnisse)
- Sprache
- englisch
- Teilnehmendenanzahl
- min. 1, max. 2
- Arbeitsaufwand
-
ca. 180 Stunden pro Teilnehmende:r
| 6
ECTS-Punkte
Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.
- Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
- Projektart
- experimentell
- Lernziele
-
Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:
1. Literature review
2. Experimental skills: starch extraction from maize grains, amylose/amylopectin ratio, light microscope to observe starch granule morphology, evaluating the starch water-holding ability.
3. Data analysis, graph-marking, result discussion, and output spreading
4. Reporting the project and main results
- Anmerkungen für Studierende