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An elevated CO2 – nitrogen model shows the role of starch in the baking quality of winter wheat

Beschreibung

Increased CO2 concentration in the atmosphere is a result of climate change  
 

CO2 and N influence the baking quality by changing the protein content and protein composition (Dier et., 2020).                           

The role of starch on baking is less known. 

CO2 and N are recently reported to influence starch biosynthesis and structural properties (Zhang et al., 2021). 

The experiment aims at examining the physiochemical properties of starch and the corresponding flour. 

References: 

Dier, Markus, et al. "Elevated atmospheric CO2 concentration has limited effect on wheat grain quality regardless of nitrogen supply." Journal of agricultural and food chemistry 68.12 (2020): 3711-3721.

Zhang, Xudong, et al. "Mineral nutrients and crop starch quality." Trends in Food Science & Technology 114 (2021): 148-157.

Beschreibung des interdisziplinären Teils des Projekts
Interdisciplinary of Agriculture and Food science
Projektzeitraum
Wintersemester 2024/2025
Bewerbungszeitraum
14. bis 28.10.2024
Durchführung
semesterbegleitend
Studienfach
offen für alle Studienfächer
Betreuende
Dr. Xudong Zhang
Institut
Institut für Kulturpflanzenwissenschaften (340) (Qualität pflanzlicher Erzeugnisse)
Sprache
englisch
Teilnehmendenanzahl
min. 1, max. 2
Arbeitsaufwand
ca. 180 Stunden pro Teilnehmende:r | 6 ECTS-Punkte

Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.

 
Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
Projektart
experimentell
Lernziele

Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:

1. Literature review

2. Experimental skills: starch extraction from maize grains, amylose/amylopectin ratio, light microscope to observe starch granule morphology, evaluating the starch water-holding ability.

3. Data analysis, graph-marking, result discussion, and output spreading

4. Reporting the project and main results 

Anmerkungen für Studierende