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Contents of Carotenoids in Stinging Nettle (Urtica simensis)

Beschreibung

Stinging nettle is a wild, herbaceous perennial flowering plant with stinging hairs. It is available in large part of the world and has long history as food source and medicinal herb. Previous reports showed that stinging nettle is rich in vitamin A. Carotenoids are the precursors of vitamin A and similar compounds. β-carotene is one of most commonly known carotenoids which is a potent antioxidant as well as a dietary factor for growth. It is a precursor of vitamin A that has important role in vision, as the prosthetic group of the light sensitive proteins in retina, and a major role in the regulation of gene expression and tissue differentiation. So far, many of the reports are based on few species of stinging nettle like Urtica dioica. However, there are little information on the content of carotenoids in Urtica simensis, the species found in Ethiopia. Therefore, the aim of the present project is to assess the content of carotenoids such as lutein, zeaxanthin, β-cryptoxanthin, 9-cis-β-carotene, 13-cis-β-carotene, α-carotene and β-carotene in Urtica simensis. The experiment will be undertaken at Institute of Biological Chemistry and Nutrition and the analysis is done by using high performance liquid chromatography (HPLC).

Projektzeitraum
Wintersemester 2017/2018
Bewerbungszeitraum
16.10. bis 02.11.2017
Durchführung
semesterbegleitend
Details zu Projektzeitraum und Durchführung

Winter semester 2017/2018

Studienfach
Ernährungswissenschaft
Ernährungsmanagement und Diätetik
Lebensmittelchemie
Lebensmittelwissenschaft und Biotechnologie
Biologie
Agrarbiologie
Agrarwissenschaften
Nachwachsende Rohstoffe und Bioenergie
Betreuende
Tibebeselassie Seyoum Keflie
Institut
Institut für Ernährungswissenschaften (140) (Institut für Biologiesche Chemie und Ernährungwissenschaft (140a))
Sprache
englisch
Teilnehmendenanzahl
min. 1, max. 2
Arbeitsaufwand
ca. 60 Stunden pro Teilnehmende:r | 2 ECTS-Punkte

Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.

 
Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
Projektart
experimentell
Lernziele

Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:

► Agrarbiologie

► Agrarwissenschaften

► Biologie

► Ernährungsmanagement und Diätetik

► Ernährungswissenschaft

► Lebensmittelchemie

► Lebensmitteleissenschaft und Biotechnologie

► Nachwachsende Rohstoffe und Bioenergie

Anmerkungen für Studierende
Schlagworte
Carotenoids, Urtica simensis