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Tiny pathogens, big impact: Studying Hop Stund Viroid infection in tissue culture hops

Beschreibung

Humulus lupulus or hops are the heroes behind the flavors and aromas of our favorite beer. But like any crop, they face threats from sneaky diseases like viroids that stunt growth and reduce yields. To better understand and combat these threats, scientists use tissue culture to grow viroid-free hops in the lab. By cultivating these clean plants in jars under controlled conditions, they create the perfect setup to study plant-pathogen interactions free from external interference.

We have successfully established pathogenic-viroid-free hop plants through tissue culture in our lab. In this project, you will take it to the next level by infecting these healthy hop cultures with hop stunt viroid (HSVd), a small but notorious pathogen that stunts plant growth and reduces cone size. Despite its tiny size, HSVd can cause significant damage to hop yields, making it a critical target for viroid research.

You’ll hop into the action, learning how to infect hop plants in vitro, extract RNA, and use PCR to detect the spread of viroid. By the end, you’ll have hands-on experience with cutting-edge molecular techniques and insights into how HSVd spreads and affects hop plants.

Join us on an exciting journey into the world of plant viroids, and help uncover how we can protect the future of hops.

Projektzeitraum
Wintersemester 2024/2025
Bewerbungszeitraum
14. bis 28.10.2024
Durchführung
semesterbegleitend
Studienfach
Agrarbiologie
Agrarwissenschaften
Biologie
Biologie - Lehramt
Ernährungswissenschaft
Lebensmittelchemie
Lebensmittelwissenschaft und Biotechnologie
Nachwachsende Rohstoffe und Bioenergie
Betreuende
Dr. Michael Hagemann, Swati Jagani
Institut
Institut für Kulturpflanzenwissenschaften (340) (Produktionssysteme der Sonderkulturen)
Sprache
deutsch/englisch
Teilnehmendenanzahl
min. 1, max. 2
Arbeitsaufwand
ca. 60 Stunden pro Teilnehmende:r | 2 ECTS-Punkte

Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.

 
Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
Projektart
experimentell
Lernziele

Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:

Gewebekultur

Hopfen

Viroide

Anmerkungen für Studierende
Schlagworte
Gentechnik, Pflanzen