Tiny pathogens, big impact: Studying Hop Stund Viroid infection in tissue culture hops
- Beschreibung
Humulus lupulus or hops are the heroes behind the flavors and aromas of our favorite beer. But like any crop, they face threats from sneaky diseases like viroids that stunt growth and reduce yields. To better understand and combat these threats, scientists use tissue culture to grow viroid-free hops in the lab. By cultivating these clean plants in jars under controlled conditions, they create the perfect setup to study plant-pathogen interactions free from external interference.
We have successfully established pathogenic-viroid-free hop plants through tissue culture in our lab. In this project, you will take it to the next level by infecting these healthy hop cultures with hop stunt viroid (HSVd), a small but notorious pathogen that stunts plant growth and reduces cone size. Despite its tiny size, HSVd can cause significant damage to hop yields, making it a critical target for viroid research.
You’ll hop into the action, learning how to infect hop plants in vitro, extract RNA, and use PCR to detect the spread of viroid. By the end, you’ll have hands-on experience with cutting-edge molecular techniques and insights into how HSVd spreads and affects hop plants.
Join us on an exciting journey into the world of plant viroids, and help uncover how we can protect the future of hops.
- Projektzeitraum
- Wintersemester 2024/2025
- Bewerbungszeitraum
- 14. bis 28.10.2024
- Durchführung
- semesterbegleitend
- Studienfach
-
Agrarbiologie
Agrarwissenschaften
Biologie
Biologie - Lehramt
Ernährungswissenschaft
Lebensmittelchemie
Lebensmittelwissenschaft und Biotechnologie
Nachwachsende Rohstoffe und Bioenergie - Betreuende
- Dr. Michael Hagemann, Swati Jagani
- Institut
- Institut für Kulturpflanzenwissenschaften (340) (Produktionssysteme der Sonderkulturen)
- Sprache
- deutsch/englisch
- Teilnehmendenanzahl
- min. 1, max. 2
- Arbeitsaufwand
-
ca. 60 Stunden pro Teilnehmende:r
| 2
ECTS-Punkte
Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.
- Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
- Projektart
- experimentell
- Lernziele
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Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:
Gewebekultur
Hopfen
Viroide
- Anmerkungen für Studierende
- Schlagworte
- Gentechnik, Pflanzen