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Vitamin B Analysis using HPLC Method

Interdisziplinäres Projekt

Beschreibung

Vitamins B are a class of water-soluble vitamins that play important roles in cell metabolism.
These are mostly precursors of enzyme components. Therefore, the B-group vitamins are
important in the context of hormone production, affect blood circulation, participate in
carbohydrate, protein and fat metabolism and contribute to blood formation and healthy nerve
function. There are eight B vitamins, collectively called B complex vitamins. They are
thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantothenic acid (B5), pyridoxine (B6), biotin
(B7), folate (B9) and cobalamin (B12).
Vitamin B is found in a variety of foods such as meat, egg, legumes, whole grains, dark leafy
vegetables and fruits. Deficiency of Vitamin B can cause a disease "Beri-Beri" (the signs are nerve inflammation with paralysis and heart failure), Increased risk of birth defect (in pregnancy), mood changes (irritability, forgetfulness), sore mouth and diarrhoea,unsteadiness
and poor muscle coordination. 

The students will be involved in the analysis of vitamin B  in food resources using HPLC method.

Beschreibung des interdisziplinären Teils des Projekts
There will be training for analyzing vit B in the foods. Therefore the project is opened for interdisciplinary students
Projektzeitraum
Sommersemester 2019
Bewerbungszeitraum
01. bis 10.04.2019
Durchführung
semesterbegleitend
Details zu Projektzeitraum und Durchführung

May: Introduction of the project

June-Aug: Data collection from different food sources

Sept: Abstract and poster development

Studienfach
offen für alle Studienfächer
Betreuende
Institut
Institut für Ernährungswissenschaften (140) (Nutrition)
Sprache
englisch
Teilnehmendenanzahl
min. 1, max. 2
Arbeitsaufwand
ca. 60 Stunden pro Teilnehmende:r | 2 ECTS-Punkte

Arbeitsaufwand (Stunden und ggf. ECTS) sind ungefähre Angaben. Die tatsächlich vergebenen ECTS-Punkte ergeben sich aus der tatsächlich geleisteten Arbeit.

 
Für dieses Projekt ist kein Motivationsschreiben des Studierenden erforderlich
Projektart
experimentell
Lernziele

Die Teilnehmende lernen in diesem Projekt:

The students  learn to analyze vitamin B using HPLC

Anmerkungen für Studierende
Schlagworte
vitamin B, Thiamin, Riboflavin, HPLC